Filosofie

Filosofie 

o.l.v. Jan Verweij

 

Tijd

Dinsdagmiddag 14.00 - 16.00 uur

Data

5 febr. 12 febr. 19 febr. 2019

Locatie

De Postelse Hoeve

Kosten

€ 33.00

Gastvrouw

Gerry van Schijndel Tel: 013 - 455 09 76

In vervolg op de cursus filosofie van het afgelopen jaar, waarin we dieper zijn ingegaan op de ethiek (wat is het goede?), de antropologie (wat is de mens?) en de metafysica (wat is het zijn?), gaan we ons nu richten op de rechtsfilosofie, de kenleer/wetenschapsleer en de sociale en politieke filosofie.

 

Bij de rechtsfilosofie buigen we ons over het vraagstuk waarom wij iemand na een overtreding/misdaad willen straffen, en ook hoe en met welk doel. Hoe komt het dat we allemaal vinden dat straffen soms niet overeenstemmen met ons rechtvaardigheidsgevoel, dat boetes veel te hoog of te laag zijn, hoe komt het dat het slachtoffer zo weinig invloed heeft?

 

Bij de kenleer/wetenschapsleer buigen we ons over de vraag wat weten, wat kennen is. Wanneer zeg je dat je iets zeker wéét of wanneer iets wetenschappelijk bewezen is? Wat betekent dat dan?

 

Bij sociale en politieke filosofie houden we ons bezig met de vraag wat de ethiek is tussen groepen, bijv. van staat naar individu en andersom. Waarom ervaren we vrijheid alleen als we aan regels gebonden zijn. Wat is het verschil tussen vrijheid en vrijblijvend-

heid?  Is democratie wel het beste wat we kunnen bedenken?

 

Bij esthetica tenslotte houden we ons bezig met de vraag wat  kunst is. We gaan niet op een kunsthistorische wijze de kunst

 

benaderen, maar vragen ons af wat kunst zélf is, wanneer we van kunst kunnen spreken, waar kunst ophoudt en het een trucje blijkt?