Wandelingen

 

STADSWANDELING: "Tivoliwandeling"

 

 

Datum

Woensdag 19 september 2018

Tijd

14.00 uur  – 16.00 uur

Plaats

Start Popcentrum 013

Kosten

5,00 p.p. voor de rondleiding

Gastvrouw

Mia Velthuijsen tel: 06-10 82 60 63

 


Omdat deze wandeling niet zo vaak wordt aangeboden is dit een unieke kans om mee te gaan op ontdekkingsreis door een stukje Tilburg dat bij veel Tilburgers nog niet zo bekend is! Eigenlijk is dat jammer, want Tivoli betekent “pleziertuin”, wellicht het meest bekend in Kopenhagen.

En ja, ook Tilburg heeft in een ver verleden eens zo’n tuin binnen haar stadsgrenzen gehad. Maar plezier kan er ook anno 2018 beleefd worden aan een rondtocht door het Tilburgse Tivoli.

 

De afwisselende tocht voert ons vanaf popcentrum 013 langs een stukje onderwijsverleden. De Tivolistraat kan immers gezien worden als de bakermat van “Tilburg Onderwijsstad”.

 

Vanuit het onderwijs duiken we de “medische wijk” rondom het voormalige ziekenhuis in. Veel Tilburgers hebben nog herinneringen aan “het oude Elisabeth” met haar traditionele ziekenzalen en bijbehorende “zusters”.

 

Via een stukje Ringbaan-Oost en een kort bezoek aan de begraafplaats, waar we enkele prominente Tilburgers van weleer opzoeken, komen we tenslotte in de St. Josephstraat die ons een goed beeld geeft van de roemruchte textielhistorie van onze stad.

Dit alles uiteraard verrijkt met prachtige historische panden en kleurrijke verhalen over de bewoners van toen.

 

Al met al meer dan de moeite waard dit mooie stukje Tilburg te leren kennen.

 

  NATUURWANDELING:

     “het Galgenven”

 

Datum

Woensdag 10 april 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Vervoer

Eigen gelegenheid

Vertreklocatie

Parkeerplaats het Schaapsven,

Kosten

€5,00

Gastvrouw

Mia Velthuijsen tel: 06-10 82 60 63

 

 

Het Galgenven met omgeving is een natuurgebied ten zuiden van Berkel-Enschot, dat eigendom is van de Stichting Brabants Landschap en behoort tot de beheerseenheid Oude Hondsberg, Ter Braakloop en Galgenven.

 

Het Galgenven is een ven van 16 ha, dat omringd is door heuveltjes. Op één daarvan heeft ooit een galg gestaan, en op een ander, een door windkracht aangedreven volmolen uit 1811. Deze molen werd gebouwd door de Tilburgse textielfabrikant van den Bergh, een naam die nog terugkomt in de latere wolmerken BeKa en AaBe. De molen was een compleet fabrieksnederzettinkje met enkele arbeiderswoningen en een kantoortje. Hierdoor werd het ven ook wel Berghven genoemd. Molen en nederzetting zijn verdwenen, maar enkele loofbomen (linde en zomereik) herinneren aan de plaats waar alles gestaan heeft.

 

De activiteiten zorgden wèl voor vervuiling van het water. Ook de latere ontginning, waarbij de heide werd beplant met naaldhout, verstoorde het milieu. Bij het ven groeiden omstreeks 1970 nog waterlobelia, oeverkruid en biesvaren. Tegenwoordig wordt nog kleine zonnedauw, waterdrieblad en moerashertshooi in de omgeving gevonden.

In 2005 heeft men kalkrijk water uit de ondergrond in het ven gelaten, teneinde de zuurgraad ervan omhoog te brengen.

Op deze wijze hoopt men de zeldzame flora weer te herstellen.

 

We starten op de parkeerplaats:  het Schaapsven aan de Sparrendreef, Hoevenseweg in Oisterwijk.

   NATUURWANDELING:

       “Gorp de Leij”

 

 

Datum

Woensdag 8 mei 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Vervoer

Eigen gelegenheid

Vertreklocatie

Parkeerplaats Nieuwe Hoef, Hilvarenbeek

Kosten

€ 5,00

Gastvrouw

Mia Velthuijsen  tel: 06 – 10 82 60 63

 

Gorp de Leij is een natuurgebied van 92 ha dat een deel van het dal van de Rovertse Leij omvat, alsmede een ten westen hiervan gelegen bos- en heidegebied. Het gebied bevindt zich ten zuiden van de kom van Goirle en het wordt beheerd door de Stichting Brabants Landschap. Het gebied wordt omsloten door het uitgestrekte landgoed Gorp en Roovert in het oosten en door het in de jaren 50 van de 20ste eeuw nog ten behoeve van de landbouw ontgonnen heidegebied De Braacken.

 

De Rovertse Leij is een meanderende beek gebleven. In de geërodeerde buitenbochten broedt de ijsvogel. De beek wordt omzoomd door bosweitjes en in het bos vindt men bosanemoon en dalkruid. Meer naar het westen wordt het terrein hoger en via galgenstruweel en dennenbos komt men in het heidegebied. Hier liggen twee vennen: het Sluiskensven en het Palenven, vroeger gebruikt voor het “wateren” van palen. Hier leven de heikikker, de hazelworm en de levendbarende hagedis.