Lezingen


U hoeft zich hiervoor van te voren niet op te geven.

De lezingen zijn voor K.V.G.- leden gratis en voor introducés € 5,00.

 

 

 “TBS”

          Ed Schutgens

Datum

Donderdag 20 september 2018

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

Ed Schutgens heeft zo’n veertig jaar gewerkt in een TBS-kliniek.

Hij geeft u graag een inkijk in deze bijzondere en soms macabere wereld, waarin moordenaars, verkrachters, brandstichters, kindermisbruikers, etc. verblijven en behandeld worden.

 

Wat houdt TBS nu precies in?

Wie krijgt een TBS maatregel opgelegd?

Wat houdt een behandeling in?

En helpt het?

 

Ed Schutgens belooft dat het een interessante, maar beslist geen gezellige middag wordt.

 

 

“De invloeden van kunststromingen en

  de invloed van kunstenaars op elkaar “

                                Margriet van Iersel-Melchiors

 

Datum

Maandag 22 oktober 2018

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

·        Kunst is, net als wetenschap en religie, de weergave van een definitie van de werkelijkheid.

·        Kunst kan je boeien, beroeren, ontroeren, verbazen en vertederen.

·        Kunst kan je laten nadenken en je laten lachen, maar kan ook walging oproepen.

 

Iemand kan onder de indruk raken van een groots kunstwerk en kan het erkennen als iets fenomenaals, terwijl een ander eraan voorbij loopt, omdat het totaal geen indruk op hem of haar maakt.

 

Dat is het mooie van kunst, het spreekt tot de zintuigen en laat ons iets voelen. En omdat er zoveel verschillende soorten kunst zijn, is er kunst voor iedereen.

 

Daarom wil Margriet ons vanmiddag in die wonderlijke wereld van de schilderkunst, aan de hand van een tijdlijn vanaf de middeleeuwen tot aan heden, de veelzijdigheid van schilderstijlen en kunstenaars laten zien. Maar ook de invloed die kunstenaars op elkaar hebben uitgeoefend.

 

Margriet Melchiors heeft in 2017 haar 5-jarige opleiding Schilderkunst aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België) afgerond.

Schilderkunst in al zijn facetten, met name het impressionisme, raakt haar en zij wenst ons een boeiende tocht door die wereld.

 

 “Vrouwen en hart- en vaatziekten”

                              Ad van Gool

 

Datum

Woensdag 31 okt. 2018

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

Hart- en vaatziekten vooral een mannenkwaal? Zeker niet.

Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen aan een hart-of vaataandoening. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 2.

Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hart- en vaatziekten werd in het verleden vooral bij mannen gedaan.

De kennis uit onderzoek bij mannen kunnen we echter niet altijd zomaar toepassen op vrouwen. Mannen en vrouwen zijn verschillend, ook op het gebied van hart- en vaatziekten.

 

Het is daarom belangrijk dat er meer wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan van de ziekte bij vrouwen en hoe je ze het beste kunt voorkomen en behandelen. Vooral belangrijk is dat men de symptomen herkent, die zo anders zijn dan bij mannen.

Vanaf september 2010 voert de hartstichting de campagne

 ” We hebben je hart nodig” om vooral vrouwen bewust te maken van de verschillen.

De hartstichting geeft in haar voorlichting aan welke verschillen tussen mannen en vrouwen al bekend zijn, op het gebied van de leeftijd waarop de klachten zich voordoen, slagaderverkalking, risicofactoren en symptomen.

Gelukkig kan ieder mens veel doen om het hart in zo’n goed mogelijke conditie te houden. Hou bijvoorbeeld rekening met wat je eet, zorg voor voldoende beweging, probeer je gewicht onder controle te houden. Een gezonde leefstijl had bij acht van de tien hartpatiënten de ziekte kunnen voorkomen of kunnen uitstellen.

 

Maar wat als je met een hartafwijking wordt geboren? 

Ad van Gool kan hierover vertellen. Hij heeft alles op het gebied van cardiologie meegemaakt. Zijn motto?

 

Ben goed voor je hart, dan is je hart goed voor jou.

  “Brabant, daar brandt nog licht

 Henk Wittenberg

 

Datum

Woensdag 28 november 2018

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

 

De heer Henk Wittenberg zal aan de hand van een strip

(Brabant, daar brandt nog licht) vertellen over de geschiedenis van Brabant.

Vanaf de Romeinen tot nu worden vele herkenbare elementen op historisch verantwoorde wijze verbeeld.

 

Het is een lichtvoetig scenario met veel Brabantse humor.

 

“Over toppen en dalen, 150 jaar Bels Lijntje”

                          door Jan van Eijck

 

Datum

Donderdag 17 januari 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

In anderhalve eeuw van grote belofte naar een rustiek internationaal fietspad.

 

151 Jaar geleden, op 1 oktober 1867 opende het Bels Lijntje, de 3e spoorwegverbinding tussen België en Noord-Brabant.

Als achter Tilburg straks Den Bosch ook wordt aangesloten, dan is het Bels Lijntje de kortste verbinding tussen Amsterdam en Parijs.

Zo schreef de krant De Tijd in 1867!

 

Na aanvankelijk succes met veel bedrijvigheid en werkgelegenheid in onze regio, leek het Bels Lijntje zelfs uit te breiden. Baarle-Grens was het derde grootste station van Nederland!

En toch schrompelde het Bels Lijntje ineen. Met name vanaf 1930 ging het snel bergafwaarts en na de tweede wereldoorlog ging het zijn ondergang tegemoet.

 

Toch hebben wij allemaal mooie herinneringen aan het Bels Lijntje. Niet alleen omdat het een gemoedelijk spoorlijntje was, maar het bracht ook veel reuring in de regio.

 

In een PowerPoint presentatie laat Jan van Eijck (al vanaf 1974 besmet met het BL-virus) u proeven van het verleden van het Bels Lijntje. Vooral met veel anekdotes en sterke verhalen, die allemaal echt gebeurd zijn.

 

Kom…… nog éénmaal het fluitje van de conducteur, het sissen van de stoomlocomotief en de rookwolken zullen kringelen in de lucht…..!

 

Bon Voyage zeggen we dan, want de spoortaal is Frans.

 

 

 “De duizend originele                             kleuren van

Toscane en Cinque Terre”

                 Martina en Guus Reinartz

 

 

 

Datum

Dinsdag 29 januari 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

Vanmiddag maken we een virtuele reis door de rijkdom van Toscane en Cinque Terre.

Toscane, met zijn kleurrijke landschap, kunst- en cultuurschatten, de ligging aan de Middellandse zee, het milde klimaat, de bijzondere vormen van bergen en dalen, is een van de meest afwisselende landstreken van heel Europa.

 

Een bonte verzameling van adembenemende indrukken benadrukt de schoonheid van de grotere steden (zoals Florence, Arezzo, Pisa en Siena) met hun unieke kunstjuweeltjes.

De vele schilderachtige dorpjes, prachtige kloosters, oogstrijpe graanvelden, zacht glooiende hellingen, in nevel gehulde heuvels en dalen, kronkelende beekjes en geologische formaties worden vaak gefotografeerd.

 

Maar Martina en Guus laten ons ook de authentieke bewoners zien. Ze hebben vaak een hele nauwe verwantschap tot hun omgeving. Ze wonen niet alleen in, maar ook in symbiose met hun landschap.

 

Ook bezoeken we, halverwege Pisa en Genua aan de Ligurische kust, het geweldige rotsachtige gebied van “Cinque Terre”. Dit is een cultureel en landschappelijk hoogtepunt, hoog boven zee en slechts 15 km. lang, maar met een oneindige aantrekkingskracht.

Deze levendige, afwisselende vijf-dorpen-kust is met afstand het overweldigendste wat de Riviera di Levante te bieden heeft.

 

Laat dit een mooie en warme kennismaking zijn met dit gebied in deze koude winterperiode. Misschien doet u ideeën op voor uw vakantie.

 

      “De Tulp, 1594 – 1994”

    400 jaar bloeiende kunst.

                Winnifred Planjer

 

Datum

Maandag 11 februari 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

De voorliefde voor en de invloed van de tulp is in de afgelopen 400 jaar bijzonder groot geweest. Aanleiding genoeg om de tulp als een bloeiend symbool in een kunstzinnig licht te plaatsen.

 

In het buitenland wordt de tulp met Nederland geassocieerd, maar de tulp is een symbool van twee naties: Nederland èn Turkije.

De herkomst van de tulp is Klein-Azie. In ons land ontstaan de eerste kwekerijen in Leiden; het begin van een florerende tulpenhandel. De tulp werd “big business”.

 

De tulp heeft al snel haar invloed doen gelden in de kunst. Vooral in de 17de eeuw was er een enorme productie van onder meer:

  • Tulpenboeken: er zijn er ca. 30 bekend.
  • Gebruiksvoorwerpen waarop de tulp als versieringsmotief staat afgebeeld, zoals meubels, tegels, maar ook glas in lood.
  • Schilderijen met uitbundige boeketten, waarin veel tulpen zijn verwerkt, speciaal de kostbare en zeldzame variëteiten, of schilderijen met afbeeldingen van de tulpomanie in de vorm van persiflages of satirische voorstellingen.
  • “Tulpenvazen”: bloemenpiramides met slechts enkele openingen voor de zeldzame en zeer kostbare bloemen, bestemd om binnenshuis te worden tentoongesteld.
  • Emblemen in de poëzie.
  • Landkaarten en architectuur-afbeeldingen waarop de plaats van de voornaamste bollenkwekers en de landschappelijke indeling van de tuin waren te zien.

Maar wat gebeurt er in de 18de en 19de eeuw met de tulp in de kunst? Winnifred zal u er alles over vertellen.

 

         “De mooiste meisjesromans”   

                           Vilan van de Loo 

 

Datum

Woensdag 27 februari 2019

Tijd

14.00 – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

Wie kent ze niet? De meeslepende Joop Terheul boeken, de pittige meisjes van Lenie Saris, de inspirerende boeken van Ems van Soest en en Schoolydillen van Top Naeff. Ze blijven heerlijk om te lezen en te herlezen. Achter elk van deze schrijfsters gaat een wereld schuil, die Vilan graag met u deelt. Zij vertelt over het bewogen leven van Cissy van Marxveldt en waarom juist zij zo over Joop ter Heul kon schrijven. Ook over Lenie Saris en Ems van Soest vertelt zij: Hoe zij leefden, werkten en welke rol de liefde in hun leven speelde. Als je de vrouw achter het boek kent, komt dat nog meer tot leven.

Ongelooflijk veel meisjes en vrouwen hebben deze romans gelezen en toch krijgen deze bestsellers nauwelijks plaats in de literatuurgeschiedenis. Hoe zit dat?

Vilan zal het u allemaal duidelijk maken. Zij laat u de historische context zien, zodat u de romans in hun tijd kunt plaatsen.

  

“Wereld Vrouwen 12”

                      Rob van Eck

 

Datum

Dinsdag 19 maart 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

Deze lezing gaat over vrouwen die de wereldgeschiedenis hebben beïnvloed, de tijd waarin zij leefden, hun privé leven en hun prestaties.

Er komt veel voorbij: historie, cultuur, medische ontwikkelingen, apartheid, kunst, vrouwenkiesrecht en onbaatzuchtige dienstbaarheid. Mooie, ontroerende en vrolijke verhalen.

 

De presentatie is professioneel gemaakt.

Alles komt tot leven door afbeeldingen, animaties en films, ondersteund door gesproken tekst en bijbehorende muziek.

 

Voor de pauze:

6 Vrouwen die de wereld veranderden. We kijken o.a. naar het bijzondere leven en werk van Jeanne d’Arc, Marie Curie en prinses Diane.

 

Na de pauze:

Wederom 6 vrouwen die de wereld veranderden o.a. Hildegard von Bingen, Florence Nightingale en moeder Theresa.

 

 

"Slachtoffer hulp"

 Nicoline Hin

 

Datum

Vrijdag 5 april 2019

Tijd

14.00 uur – 16.00 uur

Locatie

De Postelse Hoeve

 

Slachtofferhulp Nederland helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing. Wij werken met ruim 1100 onbetaalde en 500 betaalde krachten.

In 2017 zijn wij in contact gekomen met 226.508 slachtoffers.

 

Tijdens deze lezing wordt uiteengezet hoe wij slachtoffers helpen met emotionele ondersteuning, praktische hulp en juridische ondersteuning.

 

Daarnaast wordt  er dieper op ingegaan wat het vrijwilligerswerk precies inhoudt.

 

Nicoline Hin, medewerker  bij de Algemene Dienstverlening die emotionele en praktische ondersteuning aan slachtoffers geeft, zal deze lezing geven. Zij is o.a. voorzitter geweest van het KVG gewest Tilburg.

 

De lezing, met behulp van een powerpoint presentatie, duurt ca. een uur en er is  gelegenheid tot het stellen van vragen.